Vragenkwartier vluchtelingenopvang

De vragen van de VVD fractie voor het vragenkwartier.

  1. Wij ontvingen uw schrijven dat u voornemens bent noodopvang aan te bieden in de Bloemhof. Kunt u aangeven om hoeveel vluchtelingen u tegelijkertijd opvang wilt geven?
  2. Wij begrijpen dat er maximaal 3 dagen achter elkaar gebruik gemaakt kan worden van de noodopvang. Hoe lang bent u van plan de Bloemhof hiervoor beschikbaar te stellen?
  3. In de Bloemhof vinden gymlessen plaats van de brede school. Tevens sporten er vele Aalsmeerse verenigingen. Waar verhuist u tijdens de noodopvang deze activiteiten naar toe?
  4. Wij begrijpen van een schrijven van de Staatssecretaris dat er pas om 16 uur gemeld wordt dat er nog diezelfde avond gebruik gemaakt gaat worden van de opvang. Hoe denkt u alle gebruikers tijdig te informeren van deze melding zodat zij niet voor niets naar de sporthal afreizen?
  5. U heeft gekozen voor noodopvang in een intensief gebruikte sporthal. Waarom hebt u deze keuze gemaakt?
  6. Op welke wijze heeft u onderzoek gedaan naar andere locaties, zoals leegstaande kantoorgebouwen? 
    Welke locaties heeft u allemaal overwogen?
  7. Bent u op de hoogte van het feit dat de gemeenteraad in Haarlemmermeer voor een AZC in die gemeente heeft gestemd? Wat betekent dit besluit voor uw besluit tot noodopvang?
  8. Waar komen de vluchtelingen vandaan die in de Bloemhof een onderkomen krijgen? En waar gaan zij na hun verblijf van maximaal 3 dagen daarna naartoe?
  9. U geeft in uw schrijven aan dat u de omwonenden informeert. Omdat heel Aalsmeer oost gebruik maakt van de sporthal, gaan wij ervanuit dat u heel Aalsmeer oost schriftelijk informeert en betrekt bij de verdere ontwikkelingen. Kunt u ons bevestigen dat dit het geval is?
  10. Kan de gemeente Aalsmeer een dergelijk verzoek, mede gelet op bijkomende hulp en ondersteuning?
  11. Was het niet raadzamer geweest om eerst met inwoners/buurtbewoners te overleggen?
  12. Wat is de kans dat er daadwerkelijk een beroep op Aalsmeer gedaan gaat worden?