Spreektekst VVD Aalsmeer bij de lentenota

Voorzitter, Voor ons ligt de lentenota 2014 ter behandeling. Een nota die wederom met een treurige en niet inspirerende aanbiedingsbrief opent. Het is wederom een beleidsarme nota. Dunner nog dan vorig jaar en laten we hope voor Aalsmeer dat het beleid niet nog dunner wordt, maar zoals u weet, dit college geniet ons vertrouwen niet. Ondanks dat zullen wij een constructieve poging doen op het gevaar af dat het college met haar oogkleppen dit anders beschouwt dan wel hier en daar nog eens via een publieke column een sneer achteraf uitdeelt.

Een belofte kunnen we doen. We houden u in de gaten, we laten u niet met rust en we houden dit gehele college van burgemeester en wethouders volledig verantwoordelijk voor elke handeling van ieder collegelid. 


De VVD heeft ca. 20 schriftelijke vragen ingediend en dankt de ambtelijke organisatie voor de beantwoording.


Betaalbaar wonen en financiën 


Aalsmeer moet aantrekkelijk blijven om je als ondernemer of als inwoner te vestigen. Dit dient vertaald te worden in daarbij passende woonlasten. Aalsmeer heeft landelijk en regionaal gezien enorm hoge woonlasten. Op basis van de laatste gegevens van het COELO (een onderzoekscentrum) staat Aalsmeer op plaats 378 van totaal 403 gemeenten. Het college doet er niets aan om deze positie te verbeteren. De VVD vindt het noodzakelijk dat hier wel wat mee gebeurt. In najaar 2013 stelde de VVD al voor de OZB eenmalig niet te verhogen wat een dekking van ca. 90.000 euro bedroeg. Nu, vraagt de VVD dat de woonlasten zelfs worden verlaagd. Hiervoor zal zij een motie indienen waarin zij het college oproept hier werk van te maken en doet daarbij een financieel dekkingsvoorstel. De VVD is benieuwd of het college zich wil inzetten voor lagere woonlasten van Aalsmeerse inwoners of dat zij het tarief onterecht hoog houd. Een dappere overheid kijkt eerst naar het huishoudboekje voordat de rekening naar de inwoners gaat.


Visie op zorg en aanpak nodig


De VVD constateert dat de plannen van aanpak ten aanzien van de jeugdzorg wederom worden vooruitgeschoven. Wanneer pakt het college nu eens de regie om hier een visie op te formuleren en de voorbereidende maatregelen te treffen? Ten aanzien van de sociale teams is de stand van zaken ook onbekend. Dat wordt nu alweer eind juni.De ambities om het alcoholbeleid te verminderen op jongeren blijft nog immer troosteloos, ook daar vallen we in herhaling met eerdere behandelingen van dit collegebeleid. En als er dan landelijke mooie initiatieven als JOGG verschijnen, dan haakt Aalsmeer ook af.En ten aanzien van de zorg, 1 januari 2015 nadert, maar voor dit college geen zorg!


Daadkrachtig optreden


Dankzij inspreker Kesting kon er nog net die week op de collegevergadering de gevolgen van de Wet Markt en Overheid geagendeerd worden, anders was het aan het college voorbij gegaan. In de lentenota staan ook weer onduidelijkheden die bijna cabaratesk zijn. Zie bijv. p. 38. Waarom staat onder bereikbaarheid en mobiliteit de aanleg van het kunstgrasveld RKDES Kudelstaart? Zal de openbaar vervoer verbinding met Kudelstaart door de aanleg van die kunstgrasveld worden verbeterd? Bijzondere logica, zo concluderen wij.


Nakomen afspraken


De VVD constateert dat de motie ondernemersfonds en de motie seringenpark niet is nagekomen, Wil het college dit bevestigen en waarom neemt zij de raad niet serieus ten aanzien van dit soort moties. Dit is niet de eerste maal dat dit gebeurt. Seringenpark zou voor de lentenota opgepakt zijn en ondernemersfonds Zijdstraat zou eerste kwartaal 2014 geëvalueerd zijn.Jongerenraad. Was het niet wethouder van der Hoeven die tijdens het jongerendebat openlijk zijn destijds collega-wethouder Rolleman afviel op het jongerenbeleid. Waar is hij dan nu met zijn belofte dat jij die dag erop contact zou opnemen met die jongeren? De jongerenraad is er nog geen stap verder. Het college gaat ermee aan de slag, zo schrijft zij. Volgens de VVD had er moeten staan, het college is van slag. Weer zo’n redactionele misser.En dan voetbalfusie en de omzetbelastingconstructie die mogelijk nog wat gaat kosten. Vragen hierover wenste u in het vragenkwartier niet te beantwoorden, financiële consequenties geeft u geen inzicht en zo dadelijk gaat u ook nog zeggen dat de motie verlaging woonlasten niet door kan gaan, omdat u hier een tegenvaller verwacht. Bovendien zal de constructie anders zijn, want de gemeente moet bij het beheer van de gefuseerde voetbalvereniging een rol blijven spreken. Dit is nooit zo afgesproken. En Aalsmeer-Oost, door een rechterlijke uitspraak en wederom het niet trachten om een gesprek aan te gaan door wethouder met Hooyman op de Middenweg, loopt de verkeersontsluiting in Oost onnodige vertraging op. Tijdens de behandeling van de OLV werd ons door de wethouder op het hart gedrukt dat dit snel gerealiseerd mocht worden. Ook vragen wij thans het begrip ‘snel’ te operationaliseren.


Communicatie


De VVD herkent het beeld dat in programma 9, dialoog tussen burger en bestuur, wordt getoond. Ten aanzien van communicatie was de VVD al eerder bekend dat dit college geen ambities zijn heeft wat betreft de communicatie, of het moeten de talloze persberichten en plaatsing in het lokale krantje zijn. Alle fracties hebben hier eerder commentaar op gehad, maar zal de coalitie dat nu nog volhouden?


Teambuilding


De VVD constateert dat thans teambuildingskosten voor 10.000 euro niet noodzakelijk zijn. De VVD pakt haar professionele rol en zal constructieve oppositie voeren, maar in een gemeenteraad waarin de coalitie met 1 zetel meerderheid voortdurend op macht speelt en daarbij steun gezien van een voorzitter van de raad, vindt de VVD dat de democratie in Aalsmeer op losse schroeven staat. Verhoudingen zijn niet optimaal, maar we zullen in belang van de bestuurbaarheid van Aalsmeer door moeten. Wij hopen dan ook dat de coalitie en de voorzitter van de raad een dialoog wensen aan de te gaan met de VVD en de andere oppositiepartijen.