VVD Aalsmeer Kudelstaart aanwezig bij de Regionale introductiebijeenkomst “Samenwerken in de regio Amstelland-Meerlanden”

VVD Aalsmeer Kudelstaart aanwezig bij de Regionale introductiebijeenkomst “Samenwerken in de regio Amstelland-Meerlanden”

 

Op 11 mei waren de raadsleden Sissi Mijwaart en Marjanne Vleghaar en commissielid Chrisje Simon-van Oosterhout van de VVD fractie Aalsmeer Kudelstaart aanwezig bij de Regionale introductiebijeenkomst van de regio Amstelland (AM-regio) in Hoofddorp.


Tijdens de bijeenkomst maakten zij kennis met de verschillende samenwerkingsverbanden binnen de AM-regio en de rol van de raden daarbij en was er ook gelegenheid om collega-raadsleden uit de deelnemende gemeenten te ontmoeten in een ontspannen setting. 

 

De avond begon met een algemene introductie over de grip op regionale samenwerking en de rol van de raden door PROOF Adviseurs een adviesbureau gespecialiseerd in samenwerking op maatschappelijke opgaven. De AM-regio heeft maar liefst meer dan 90 samenwerkingsverbanden dus samenwerken met de verschillende gemeenten is cruciaal.

 

Daarna volgde een introductie van Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de vervoerregio Amsterdam. Een informeel samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland met 30 gemeenten die samen werken binnen drie inhoudelijke platforms Economie, Ruimte en Mobiliteit. Deze samenwerking richt zich op het versterken van de internationale positie als economische regio met een hoge leef kwaliteit door te investeren in een toekomstbestendige en evenwichtig metropool. Duidelijk werd dat niet de MRA besluiten neemt maar de gemeenteraden. Meer informatie hierover: https://www.metropoolregioamsterdam.nl/startprogramma-voor-nieuwe-gemeenteraden-en-colleges/

 

Daarna waren er diverse deelsessies van onderstaande samenwerkingen die men kon volgen.

-       AM match

-       Amstelland Meerlanden overleg

-       Omgevingsdienst Noordzeekanaal 

-       Groengebied Amstelland

-       Samenwerkende belastingen Amstelland

 

Chrisje Simon-van Oosterhout over de bijeenkomst: “Als nieuweling vond ik het een zeer leerzame avond waar veel informatie werd gedeeld in een ontspannen sfeer. Het heeft mij meer inzicht gegeven over de rol en verantwoordelijkheid van de gemeenteraden binnen deze samenwerkingen”.