Nieuwsbrief & Uitnodiging Algemene Ledenvergadering

UITNODIGING
oktober 2022
                                                       

Lokaal Aalsmeer-Uithoorn
Secretariaat: 
secretaris@vvdaalsmeeruithoorn.nl

 

Van de voorzitter
                                                                                                                                                                                

Beste VVD leden, 
 
Hopelijk hebben jullie allemaal kunnen genieten van een mooie zomer, in goede gezondheid en zonder (al te) lange wachtrijen op een luchthaven. Inmiddels zitten we midden in de herfst en zijn het in meerdere opzichten roerige tijden in binnen- en buitenland. 
 
Wij hebben als leden allemaal mogen stemmen voor onze nieuwe landelijke voorzitter en voor het eerst is dit niet de door het bestuur voorgestelde kandidaat geworden, maar zijn opponent de heer Eric Wetzels. 
 
Lokaal en regionaal is het ook een drukke periode in aanloop naar de Provinciale en Waterschapsverkiezingen. 
Op woensdag 26 oktober vindt de regionale ALV-2 plaats te Heiloo en op de agenda staan onder andere de groslijsten van zowel Provincie als 2 Waterschappen en de concept verkiezingsprogramma's. 
Het regiobestuur heeft hier op 7 oktober een email over verstuurd en de vergaderstukken staan inmiddels allemaal op MijnVVD onder het (bovenliggende) netwerk Noord-Holland. Het regiobestuur had samen met de programmacommissie de ambitie om specifieke regionale punten van alle regio's op te nemen in het programma. Omdat niet alle regio's (bruikbare) input hebben aangeleverd is er nu voor gekozen om helemaal nog geen regiopunten op te nemen, maar deze later toe te voegen. Wijzigingsvoorstellen kunnen dmv een amendement worden ingediend bij de regiosecretaris, de deadlines zijn 20 oktober 10.00 (PS) en 24 oktober 10.00 (Waterschap)
Let op: de starttijd van de ALV is 18.45 (inloop vanaf 18.15) en graag aanmelden bij de regiosecretaris Rogier Bruin op secretaris@noordholland.vvd.nl
 
Het bestuur is er bijzonder trots op (en ik doe de aanname dat dit ook voor jullie geldt), dat er vanuit ons netwerk zowel een kandidaat voor Provinciale Staten (Nick Roosendaal) als voor het Waterschap AGV (Niels van Rijswijk) is.
Op woensdag 23 november wordt er vergaderd en gestemd over de volgorde van de lijst en dan kunnen ze jullie steun goed gebruiken. Noteren jullie deze datum alvast in de agenda? 
 
Op onze eigen ALV op woensdag 2 november blikken we terug op ALV-2 en kijken we vooruit naar ALV-3. Daarnaast is er natuurlijk tijd om in te zoomen op de lokale politiek en bespreken wij onze conceptbegroting 2023 die jullie in deze nieuwsbrief terug kunnen vinden. 
 
We hopen jullie te mogen begroeten op woensdag 2 november in het Dorpshuis Kudelstaart vanaf 20.00.
 
Met vriendelijke groet, 
Daniël Wolffensperger

Agenda en stukken ALV
                                                                                                                                                                                

Beste mensen,

Hierbij bent u van harte uitgenodigd om onze ALV bij te wonen op woensdag 2 november a.s. Onder vind u de agenda en links naar de stukken.

Datum & tijdstip
Woensdag 2 november 2022  tussen 20.00 – 21.30 uur

Locatie
Dorpshuis Kudelstaart, Kudelstaartseweg 239 Kudelstaart
 
 Agenda


Daniel Wolffensperger
Voorzitter VVD lokaal netwerk Aalsmeer-Uithoorn

NIEUWS van de fractie Aalsmeer
                                                                                                                                                                                

Hoe gaat het nu met de VVD in Aalsmeer....
 
We zijn na de verkiezingen, het maken van een raadsprogramma en de collegeonderhandelingen weer gestart met ons "normale" werk.
Robert van Rijn is weer wethouder en heeft naast "echte" VVD portefeuilles zoals Economie en Toerisme ook de portefeuille Financiën als nieuw onderdeel in zijn werkzaamheden. Uiteraard heeft hij ook onderdelen moeten afstaan omdat we nu 4 wethouders hebben in Aalsmeer: 1 VVD, 1 AA, 1 CDA en 1 D66.
 
Het mooie resultaat vind ik dat elke partij de portefeuilles heeft waar ze zich bij de verkiezingen druk om hebben gemaakt en nu dus zelf vraag- en knelpunten op hun gebieden mogen oplossen.
 
Het is relatief rustig in Aalsmeer, maar alle partijen moeten nog wel wennen aan hun nieuwe rol. Vooral de voormalige "oppositiepartijen" moeten een balans vinden tussen enerzijds het steunen van het college en "hun" wethouder en anderzijds het vinden van een eigen geluid.
En dat is knap lastig, merk ik.
 
De begroting 2023 is inmiddels beschikbaar en het ziet er naar uit dat we er in Aalsmeer goed voorstaan de komende jaren, mits er geen rare dingen (corona enz.) gebeuren. Wel zijn er zorgen over de (landelijk) oplopende kosten van energie en dagelijks boodschappen, maar gelukkig worden daar ook landelijke financiële maatregelen voor getroffen.
 
Zorgelijk vind ik wel dat we niet moeten blijven denken dat alle financiële tegenslagen in ons dagelijkse leven door de overheid gecompenseerd gaan worden. Dat is onmogelijk. We zullen toch echt zoveel mogelijk onze eigen financiële sores moeten gaan oplossen, hoe moeilijk dat soms ook is.....
 
Ik wens jullie allen een fijne en gezonde herfst en winterperiode toe!
 
Met een hartelijke groet,
Dirk van der Zwaag
Fractievoorzitter VVD Aalsmeer-Kudelstaart

NIEUWS van de fractie Uithoorn
                                                                                                                                                                                

De start van een nieuw politiek jaar
Einde zomerreces en de agenda
s lopen al snel vol. Meerdere commissies, raadsvergaderingen en werksessies over uiteenlopende onderwerpen. Nog een aantal trainingen tussendoor over politieke integriteit, debatteren en een opfriscursus gemeentefinanciën. We kregen bijna de indruk dat er geen tijd overblijft om onze politieke kleur in te vullen. Dus die tijd moeten we maken.
 
Het eerste weekend van oktober gingen wij, de fractie, steunfractie en wethouder dan ook de hei op. Centraal stond ons eigen verkiezingsprogramma en op welke wijze wij de komende periode daar uitvoering aan geven. (Het coalitieakkoord is tenslotte een compromis.) Waar moet op korte termijn de aandacht naar toe en hoe betrekken wij onze inwoners? De uitkomst is onder meer een lijst van 10 verschillende onderwerpen met concrete doelen en actie(s). Hoewel wij kunnen bedenken wat belangrijk is, blijft de vraag spelen of onze inwoners dat net zo belangrijk vinden. Landelijk is het vertrouwen in de politiek gedaald tot een dieptepunt en lokaal ervaren wij dat ook. Om dit te herstellen willen wij veel meer in contact komen met (onze) kiezers. Lisianne Coors gaf in haar maidenspeech aan hoe essentieel communicatie is. 
Want of het nu gaat over omgevingsvisie, participatie, energietransitie, belastingen en financiën, sociale voorzieningen of veiligheid, verbinding begint bij duidelijke communicatie in begrijpelijke taal.” Een andere uitkomst van de heidag was dan ook meer en beter in contact komen (en blijven) met onze Uithoornaars en Kwakelaars! Wij gaan hier onder andere uitvoering aan geven door meerdere bijenkomsten te organiseren waarbij onderwerpen centraal staan, en die door onze inwoners zijn ingegeven. Het eerste onderwerp was snel gevonden.

Tijdens de dag van de kermisoptocht in De Kwakel was er namelijk één kar met een heel duidelijk statement: 
Woningmarkt op zn kop”. Een grote groep jongeren heeft geen zicht op een eigen woning. Geen eenvoudige uitdaging! De huidige marktomstandigheden, beperkingen vanuit wet en regelgeving en de druk om woningen beschikbaar te stellen voor meerdere doelgroepen maken het ons niet makkelijk om hiervoor oplossingen te vinden. Wel gaan wij graag het gesprek aan en blijven onderzoeken wat wij kunnen doen om de kans op een woning te verbeteren.
Een aantal fractieleden is op dit moment druk met de organisatie van de eerste bijeenkomst rond dit thema. We streven naar een programma met VVD
ers die zich niet alleen lokaal, provinciaal maar ook landelijk hiermee bezig houden. In de  volgende nieuwsbrief meer hierover.
 
Een kijkje in de portefeuille van wethouder Jan Hazen
Deze maand is een belangrijk moment voor de gemeente Uithoorn. In de gemeenteraad van 27 oktober wordt er maar liefst over 4 visies besloten:
De Omgevingsvisie 2040
De visie op de Groene en Recreatiezone
De Recreatie en toerisme visie
De Horecavisie.
 
Daarmee worden er belangrijke stippen op de horizon gezet. Immers deze visies zijn bepalend hoe Uithoorn en De Kwakel zich de komende jaren gaan ontwikkelen. De visies geven richting en nodigen initiatiefnemers uit om aan de realisatie van die toekomstbeelden bij te dragen. Dat kan door het maken van een bouwplan, maar ook door het starten van een horeca onderneming op de plek die daarvoor is benoemd. Plannen, initiatieven en beleid worden door de gemeente getoetst aan deze visies.
Het zijn dus belangrijke toekomstbepalende documenten. Als VVD hebben we er steeds voor gestaan dat alle inwoners en ondernemers van Uithoorn en De Kwakel hierover mee konden praten. Er is veel tijd en energie gestoken in het hele participatie traject gedurende bijna 2 jaar.
Nu moet de Omgevingswet nog door de 1e kamer en kunnen we, na veel voorbereiding, aan de slag met het bouwen aan onze toekomst.

Namens de fractie
Fractievoorzitter Uithoorn
Nick Bergman 

LIJSTREKKERS VVD NOORD-HOLLAND
                                                                                                                                                                                

In een mail aan de lokale besturen heb ik aangeboden om langs te komen om met de leden in gesprek te gaan over mijn ambities voor het lijsttrekkerschap van de VVD Noord-Holland bij de verkiezingen in maart 2023. Bij een deel van de netwerken ben ik inmiddels langs geweest of ga ik dat nog doen in de komende 2 weken. Voor een ander deel lukte het niet om een bijeenkomst te organiseren.
 
Graag bied ik de leden de mogelijkheid om digitaal met mij in gesprek te gaan. Ik houd een online bijeenkomst (via Teams) op zaterdag 22 oktober om 13 uur. 
Bedankt alvast en tot op de ALV 26 oktober.
 
Groet,
Bas de Wit

Lees hier het 'plan voor Noord-Holland van Bas de Wit.

Agenda vvd lokaal 2022
                                                                                                                                                                                


Planning activiteiten 2022

  • 26 oktober: ALV-2 Noord-Holland (vaststelling verkiezingsprogramma & groslijst kandidaten) Heeft u interesse te gaan, bel of mail even naar het bestuur; er is gelegenheid tot carpoolen!
  • 2 november: ALV lokaal netwerk (begroting 2023)
  • 23 november: ALV-3 Noord-Holland (vaststelling kandidaten)