Beschouwing fractievoorzitter VVD Dirk van der Zwaag op Begroting 2023 Aalsmeer-Kudelstaart

Hierbij treft u de volledige tekst van fractievoorzitter Dirk van der Zwaag die op 3 november tijdens de Raad is toegelicht.

Voorzitter, collega raadsfracties,

 

De VVD is tevreden.

De begroting 2023 sluit.

De meerjarenbegroting 2024-2026 ook.

Als cadeautje draagt ook de septembercirculaire een extra steentje bij aan het positieve financiële beeld.

De VVD ziet deze begroting en de eerste begrotingswijziging als logische uitwerking van het raadsprogramma en de daaruit voortvloeiende college agenda.

Na de verkiezingen in het voorjaar, het samen maken van het raadsprogramma en het samenstellen van het college, verwacht de VVD dat we de bestuurlijke stabiliteit in Aalsmeer en Kudelstaart kunnen vasthouden door constructieve inzet van alle fracties.

In deze begroting ziet de VVD veel terug van de diverse verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. 

Het aanpakken van het onderhoud van onze leefruimte, de extra inzet op woningbouw, de positieve impulsen op het gebied van kunst en cultuur, het stimuleren van ondernemerschap

in onze Aalsmeerse economie en het beheersbaar krijgen van de activiteiten op het gebied van het sociaal domein. Het wordt allemaal met een menselijke maat aangepakt.

Dit is maar een kleine greep uit de ambities.

In de begroting 2023 en de eerste begrotingswijziging ziet de VVD de eerste contouren van de bestuurlijke ambities vertaald in geld. Het is mooi om te zien dat deze ambities tot nu toe passen binnen de financiële mogelijkheden van Aalsmeer. Waarbij ook de belastingdruk niet uit het oog wordt verloren. Dit is ongetwijfeld het resultaat van een vruchtbare samenwerking binnen het college met een nieuwe portefeuillehouder financiën.

De VVD gaat ervan uit dat binnen de economische agenda van Aalsmeer ook wordt bekeken of de opbrengsten van de toeristenbelasting kunnen worden geïnvesteerd, op welke manier dan ook, in het toeristisch klimaat van Aalsmeer en Kudelstaart.

Kijkend naar de begroting en het financiële kader vind de VVD het belangrijk om het college het vertrouwen, de ruimte en de rust te geven om voor een goede uitwerking van het raadsprogramma te zorgen. Hierbij hoort ook, naar de mening van de VVD, terughoudendheid met het nu al op tafel leggen van goedbedoelde initiatieven die mogelijk “meerwerk” voor het college gaan opleveren. Laten we eerst zorgen dat het college een goede start kan maken met de dagelijkse werkzaamheden met daarbovenop al de nodige ambities van ons als gemeenteraad om uit te voeren.

 

De VVD zal daarom deze begroting en de eerste begrotingswijziging van harte ondersteunen.

De VVD heeft er voor gekozen om geen amendementen en moties in te dienen om een duidelijk signaal af te geven dat wij alle vertrouwen aan dit college geven en hen de ruimte en rust gunnen om onze gemeente adequaat, met de kaders die we als gemeenteraad aan hen hebben gegeven, te besturen.

Dat betekent ook dat de VVD moties of amendementen die nu worden ingediend en die mogelijk gaan leiden tot extra werkzaamheden voor het college in deze fase van de net gestarte bestuurlijke periode niet zullen ondersteunen. Er zitten in sommige moties echter wel sympathieke elementen die aansluiten bij het verkiezingsprogramma van de VVD. Als het op een later moment nodig of gewenst is om via een motie of amendement op specifieke punten het college een extra steuntje in de rug te geven, zal de VVD daar zelf mee komen of constructief meedenken bij initiatieven van andere fracties. Maar daar is het nu toch echt veel te vroeg voor, vind de VVD-fractie. 

De VVD dankt college, griffie en ambtelijke organisatie voor hun bijdrage aan de totstandkoming van deze begroting.

Ik wens ons als gemeenteraad veel plezier en wijsheid toe in onze kader stellende en controlerende rol en hoop dat we onze rol efficiënt en effectief invullen zodat onze inwoners en ondernemers weer meer vertrouwen in “de lokale politiek” krijgen.

Dank u wel.