“Doen wat nodig is. Nick Roosendaal, onze regionale vertegenwoordiger in de Provincie”

Maandag 15 maart zijn er Provinciale Verkiezingen. Nick Roosendaal is onze regionale kandidaat, op plek 8 van de VVD. Hoe kijkt hij naar zijn rol in de Provincie en wat hij voor de inwoners van Aalsmeer en Uithoorn kan betekenen als hij opnieuw verkozen wordt?

Wie?

Nick Roosendaal uit Uithoorn, 52 jaar, gehuwd, 3 kinderen. Lid van VVD netwerk Aalsmeer-Uithoorn. Was 16 jaar gemeenteraadslid in Uithoorn. Is sinds 2019 actief in Provinciale Staten en kandidaat voor Amstelland-Meerlanden voor de verkiezingen op 15 maart namens de VVD op plek 8.


Nick, tweeënhalf jaar geleden ben je Statenlid geworden voor de VVD, verantwoordelijk voor de portefeuille Gezondheid, Milieu, Toerisme en Recreatie. Waar ben je het meest trots op?


“Dat is niet zo moeilijk. Het omarmen van het plan Groen Staal van het FNV. Tata Steel zal in 2030 staal maken met waterstof. Dat is goed voor de gezondheid van de werknemers en omwonenden én biedt kansen voor de vergroening van de rest van de industrie en Schiphol. Het behouden van de basisindustrie vind ik belangrijk. Zodat we in Europa niet nog afhankelijker worden van China en Rusland en we een goede mix houden van elkaar versterkende bedrijven.

Door het plan Groen Staal te agenderen en door het schrijven en indienen van moties die breed in de Provinciale Staten zijn aangenomen, gaan Tata en de overheid niet langer investeren in ondergrondse CO2 opslag in gasvelden onder de Noordzee, maar pakken we de bron van de vervuiling aan. Daar ben ik trots op. Dat idee is ook opgepakt door onze VVD fractie in Den-Haag. Korte lijnen werken.

Door innovatie en de aanleg van een waterstofnetwerk kunnen we in Noord-Holland voorop lopen in de klimaattransitie en bijdragen aan de brede welvaart van toekomstige generaties. Ik heb gemerkt dat een goede samenwerking tussen Rijksoverheid, Provincie, gemeenten en bedrijfsleven het verschil maakt. Dat iedereen doet wat nodig is. Daar zet ik me voor in.”


Je bent naast woordvoerder gezondheid ook verantwoordelijk voor toerisme en recreatie. Welke kansen zie je daarvoor in onze drukke regio?


Covid heeft laten zien, hoe belangrijk ontspanning dichtbij huis is. Er zijn de afgelopen eeuw veel huizen bijgekomen in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn, maar het Bosplan was het laatste grote recreatiegebied dat hier is aangelegd. Ik wandel zelf graag met onze hond langs de Amstel en natuurlijk via het Libellebos naar het N201 groengebied aan de Amstelveense kant. Zo ben ik op het idee gekomen om recreatiegebieden beter te verbinden. Een mooi moment was om met de wethouders van Amstelveen en Uithoorn (Jan Hazen) het bruggetje bij TC Uithoorn te mogen openen, bijna 3 jaar geleden. En dat is pas het begin. Graag zie ik betere fiets- en wandelpaden tussen de forten van de Stelling van Amsterdam en een groene recreatieve verbinding vanaf de Amstel via Aalsmeer naar Park21 in Hoofddorp richting de kust. Zodat je kunt kiezen waar en hoe lang je wilt genieten van al het moois dat Amstelland-Meerlanden biedt.


Want meer ruimte is nodig. Het Amsterdamse Bos wordt steeds drukker en het opheffen van paden en afsluiten van evenemententerreinen helpen dan niet. Je hebt eigenlijk een Bosplan 2.0 nodig én korte termijn oplossingen. Daarom is het zo belangrijk dat onze Gedeputeerde, Esther Rommel met wethouder Robert van Rijn, heeft geïnvesteerd in de Westeinderscheg. Het strand bij de Watertoren is mooi geworden en daar gaan veel mensen plezier van hebben deze zomer. Ook het Fort van Kudelstaart is een prachtig voorbeeld hoe ondernemers, vrijwilligers en de provincie cultureel erfgoed bereikbaar maken voor veel mensen. “ 


Wat wil je de komende jaren nog meer voor onze regio in de provincie betekenen?


“Allereerst: zorgen dat er meer ruimte komt om te bouwen. Met zoveel instroom van nieuwe inwoners van buiten moeten we bouwen om ook onze kinderen uitzicht te geven om in hun sociale omgeving een eigen leven op te bouwen en gelukkig te zijn. Wonen moet duurzaam en bereikbaar zijn. Als er kassen of loodsen worden gesloopt kunnen er huizen en groen terugkomen. Schiphol moet ook verduurzamen: als er minder vliegtuigen vertrekken vanaf de Aalsmeerbaan en de “bocht” boven de Legmeer eruit gaat, dan ontstaat er meer ruimte om langs de tram naar Amstelveen te bouwen. Ook dat is een kans voor meer huizen en meer groen (en minder lawaai!).


Ten tweede: behoud van de laagste provinciale belastingen, want het leven is al duur genoeg.


Ten derde: investeren in goede verbindingen. Met mijn collega’s wil ik zorgen voor goed onderhouden (vaar)wegen en fietspaden. Je wilt niet dat kademuren instorten en wegen worden afgesloten vanwege slecht onderhoud. Wat dat concreet betekent voor Aalsmeer en Uithoorn? De kruising van de Legmeerdijk met de provinciale N201 moet veiliger en dat geldt ook voor de rotondes en opritten bij de Zijdelweg. Veilig en vlot van A naar B, dat is de VVD!”