VVD zegt “Nee tegen groot AZC”

Op een commissievergadering over de komst van een AZC in Aalsmeer heeft VVD Aalsmeer zich uitgesproken tegen de komst van een grootschalig AZC-complex in Aalsmeer.

In het debat kreeg de raad de bevestiging van waarnemend burgemeester Nobel dat de gemeenteraad de afgelopen maanden niet is geïnformeerd. Het college van burgemeesters & wethouders (B&W) was van mening dat zij de gemeenteraad en de inwoners niet hoeft te betrekken bij een dergelijk besluit. Namens de VVD hebben woordvoerders Nanda Hauet en Robert van Rijn hun verbijstering geuit over de gang van zaken, zowel op inhoud als op de communicatie. De inwoners en de gemeenteraad zijn volledig buitenspel gezet.

In het najaar van 2015 zijn inwoners per brief door het college van B&W bericht dat er tot crisisopvang (72 uur) in sporthal De Bloemhof zou worden overgegaan. Over die brief stelde de VVD destijds al vragen, omdat de brief veel vragen opriep en niet iedereen in Aalsmeer-Oost de brief had ontvangen. De crisisopvang ging niet door en het college van B&W berichtte de gemeenteraad dat zij verdere locaties ging onderzoeken. VVD Aalsmeer heeft hier nog vragen over gesteld, maar tot 5 januari 2016 bleef het stil.

Op 5 januari bleek dat het college van B&W reeds maandenlang in onderhandeling was met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tot een groot AZC van 400 vluchtelingen voor 5 jaar te komen op het gebied Molenvliet op het bedrijventerrein van Greenpark Aalsmeer. De verontwaardiging was groot nu de gemeenteraad qua proces en communicatie maandenlang niet van deze concrete informatie op de hoogte was.

VVD Aalsmeer vindt de gehele gang van zaken ongekend en vindt dat het college van B&W de inwoners en de gemeenteraad het besluit had moeten voorleggen. Bovendien vindt VVD Aalsmeer het van belang om inspraak te hebben over hoe vluchtelingen worden opgevangen, om zo tot een goede integratie te komen. Alle partijen in Aalsmeer, ook de VVD, vinden dat je vluchtelingen moeten opvangen. Maar de VVD heeft dan de voorkeur voor meerdere kleinere opvanglocaties en wil niet alleen maar mannelijke vluchtelingen gezien de onrust die dit op verschillende andere plaatsen in het land heeft opgeleverd. Het aantal van 400 vindt VVD ook veel, want Amstelveen en Haarlemmermeer, respectievelijk 85.000 en 140.000 inwoners nemen er ook 400 op. Aalsmeer heeft iets meer dan 30.000 inwoners. Dat is niet te vergelijken.

Het 2,5 uur durende debat werd door de VVD afgesloten met de mededeling dat zij er vanuit gaat in de toekomst wel te worden betrokken bij de besluitvorming over de opvang van asielzoekers in Aalsmeer.